Betalar kommunerna runt Jakobstad överpris för specialsjukvårdspatienter som vårdas vid centralsjukhuset i Vasa?
Nej säger chefläkaren vid centralsjukhuset Auvo Rauhala, snarare är det tvärtom.
Centralsjukhuset i Vasa har liksom de flesta andra sjukhus i landet sedan flera år tillbaka tagit i bruk det så kallade DRG systemet för att bestämma kostnaderna för en åtgärd. Som exempel kan nämnas att en viss typ av hjärtoperation i medeltal beräknas kosta en viss summa och kommunerna debiteras enligt det medeltalet inklusive beräknat antal vårddygn på centralsjukhuset som kan variera inom en viss gaffel.
Ifall läkarna bedömer att den fortsatta vården kan ske på Jakobstads sjukhus skickas patienten dit men berörda kommuner debiteras det oaktat för fulla vårddygn på centralsjukhuset plus vårddygnen på Jakobstads sjukhus.
I jakten på att få ned kostnaderna för sjukvården i Jakobstadsregionen har nu blickarna också fallit på den här typen av debitering.
- Det finns en överlappning här och vi kommer att undersöka hur många patienter det berör och vilka sjukdomar det gäller, säger social-och hälsovårdsdirektör Pia Vähäkangas i Jakobstad.
Hon räknar med att man kommer att få svar på de här frågorna någon gång under vårens lopp. Det är en liten grupp inom social-och hälsovårdsverket i Jakobstad som bollar med frågor kring statistik i vården och man försöker utveckla nyckeltal för vården.
- Jakobstad skickar bara de svåraste patienterna till centralsjukhuset i Vasa och sköter lättare fall själva säger chefläkaren Auvo Rauhala i Vasa. Centralsjukhuset fakturerar enligt medelpris. Lika bra kan Vasa och Korsholm säga att Jakobstad bara skickar de värsta fallen och får dem skötta med medelpris och klaga över det.