Anmälningarna om barnskydd har minskat något i Karleby i år. Fram till slutet av oktober har man 60 färre barnskyddsanmälningar än ifjol.
Karleby har satsat på förebyggande åtgärder och det kan ha påverkat situationen.
- Jag tror förstås det lönar sig att gripa in tidigt och stöda familjerna, säger servicechef Minna Lönnbäck.
Hon poängterar ändå att det finns hur mycket jobb som helst och personalen har svårt att hinna med. Antalet omhändertagna barn är drygt 80 i Karleby, i år har sex barn omhändertagits.
Bland ljusglimtarna finns ändå att Karleby har en socialhandledare som jobbar på de olika rådgivningarna och besöker familjer som har nyfödda och behöver extra hjälp. Handledaren kan besöka en familj till och med 15 gånger och genom det kan man slippa föra de fallen till barnskyddet.
Karleby har också goda erfaranheter av att man har ett team med fyra ungdoms- och socialarbetare som jobbar på polisstationen. De kan snabbt kan reagera på fall som kommer via polisen. I Karleby finns också ett skilt familjearbete, och det hoppas man kunna utvidga.
- Vi vill ha ett team som kunde jobba intensivt och inom en vecka börja jobba med familjen och träffa dem mellan två och fem gånger per vecka, säger Lönnbäck.
Familjeteamet skulle göra hembesök, diskutera, ge råd och stärka det positiva och det som redan fungerar i familjen. Teamet kunde jobba också kvällar och helger och upp till fem månader med samma familj.
Ifjol hade man totalt 1200 barnskyddsanmälningar i Karleby. Sex barn omhändertogs och totalt är nu 84 barn i Karleby omhändertagna. I Kronoby tog man emot 70 barnskyddsanmälningar i fjol, hittills i år har man fått in drygt 40.
Utgiftsökningen inom barnskyddet ligger nu kring tre procent jämfört med över 20 procent ifjol.