I Karleby finns över 5 000 skolelever men bara en enda skolpsykolog. Bristen på skolpsykologer gör att alla tester för svenskspråkiga elever sköts via köptjänster. De kommer dels från Jakobstad men i flera års tid har skolverket också köpt tjänster från en skolpsykolog som bor i Schweiz.
- Det låter kanske dramatiskt att köpa från Schweiz men hon har bostad i Jakobstad och flyger in och jobbar för oss. Det är ingen stor sak, säger svenska skoldirektören Per-Olof Nyström.
Enligt Nyström har man inte haft någon annan möjlighet och alla elever som behöver testas har blivit testade.
Situationen är fruktansvärd säger rektor Tua Masar på Villa skola. Hon får medhåll av skolhälsovårdare Christine Witting-Haldin som säger att det inte finns någon kontinuitet i elevvården och ingen att vända sig till om man ser att en elev behöver extra hjälp.
Per-Olof Nyström säger å sin sida att så är det på de flesta jobb, man får klara sig på egen hand. Han säger att personalen dessutom kan ingripa tidigt.
- Den sakkunskap som behövs för att hjälpa eleverna finns på skolorna, och där har de speciallärare också. En skolpsykolog är inte enda lösningen här, lösningen finns på skolorna, säger Nyström.
Enligt rekommendationerna borde det finnas åtminstone fem skolpsykologer i Karleby. Det finns två tjänster som staden skulle kunna besätta, men de lockar inga sökande. Det kan bero på arbetsmängden men också på att skolpsykologerna tjänar bättre på den privata marknaden.
En skolpsykolog gör till exempel skolmognadstester och testar inlärningssvårigheter och beteendestörningar.