Stadsstyrelsen i Kristinestad föreslår att tjänsterna som museichef och kultursekreterare dras in nästa år. Bland annat det får fullmäktige ta ställning till vid nästa veckas budgetbehandling.
- De är frivilliga åtaganden. På museisidan får vi inte statsbidrag. Vi får inga pengar. Beträffande kultursekreteraren så har det skett en flyttning mellan sektorerna. Där siktar vi på att få nya tjänster till näringslivet och näringsbolaget. De tas från fritidssektorn och läggs till näringslivet. Det är en medveten förflyttning av resurser, säger stadsstyrelsens ordförande Hans Nybond, sfp.
Det var stadsstyrelsens ordförande Hans Nybond som föreslog att tjänsterna slopas, understödd av Hans Ingvesgård.
Förutom nämnda ledamöter röstade också Carina Storhannus, Anna-Lena af Hällström och Alexandra Teir för att tjänsterna dras in, samtliga sfp.
Sari-Millas Ingves (saml), Jari Hakala (c), Peder Sahl (Sfp) och Marianne Salo-Tuisku röstade för att tjänsterna får vara kvar. Tarja Numemla och Mikael Perjus lade ner sin röst.
Hot om permitteringar
Att slopa tjänsterna som museichef och kultursekreterare skulle innebära en kostnadsminskning med 52 810 euro.
Hotet om permitteringar är ändå inte helt undanröjt.
Sektorerna måste minska sina personalkostnader med 680 000 euro. Hur de gör det är upp till nämnderna att besluta.
Trots de här åtstramningarna och även justeringar i vård och omsorgsnämndens budgetförslag, når Kristinestad inte ett nollresultat, utan får en minusbudget nästa år på cirka 300 000 euro.
Hälsovård och utbildning
Kristinestad investerar nästa år för dryga fem miljoner, varav 3 miljoner koncentreras till akutavdelningen.
En renovering av svenska högstadiet påbörjas tidigast 2014.
Med tanke på sjunkande elevantal kunde lågstadieeleverna från Kristinestad och Tjöck också flytta dit, enligt stadsdirektör Ritta El Nemr.
- Då vi ser på elevantalet 2014 och 2015, så är det så pass mycket lägre att jag tycker att Kristinestads skolas elever ska flyttas till högstadiet. Det blir ett svenskt campus, om det inte går att flytta ihop finska och svenska högstadiet och gymnasiet, vilket också skulle innebära inbesparingar. Men det betyder att vi inte kan renovera alla skolor som redan är nästan halvtomma, säger stadsdirektör Ritta El Nemr.