"Vi måste ta in indiska studerande också". Så sade enligt ett vittne den före detta ledande rektorn för Yrkesakademin i Österbotten i maj 2009. Hon och hennes affärspartner är åtalade för att med falska löften om arbete ha lurat en grupp indiska studerande till Vasa. Den före detta ledande rektorn och hennes affärspartner är numera äkta makar.
Vittnet berättade i Österbottens tingsrätt att hon hade protesterat. Den internationella vårdutbildningen var redan fullsatt med filippinska studerande som hade rekryterats tidigare. Vittnet var då händelsen utspelade sig rektor för skolans välfärdstjänster. Den åtalade fick ändå sin vilja igenom och sex indier antogs i rask takt.
Kontaktperson i Indien var den nu åtalade mannen. Han gav på på den tredje och sista dagen av rättegången sin version av hur kontakten Indien-Finland kom till och hur elevrekryteringen genomfördes. Han sade att avgiften på 1510 euro som de målsägande kräver tillbaka var frivillig. De indiska studerandena har tidigare vittnat om att de fått höra att avgiften var obligatorisk.
Den åtalade mannen sade också att de studerande fått den så kallade "post landing service" som de hade betalt för. Då de kom till Vasa blev de de enligt den åtalade hämtade vid flygfältet och fick skjuts till internatet. De blev bjudna på middag och de fick veta var affärer och busshållplatser finns.
I avtalet som de betalat för utlovades tillfälligt arbete inom tre månader - förutsatt att de studerande hade lärt sig grunderna i antingen finska eller svenska. De löften om fast arbete som de målsägande indierna hänvisar till ville den åtalade mannen inte kännas vid.
Vid en träff i december konstaterade de två åtalade att indierna inte behärskade språket. De åtalade började planera en intensivkurs i svenska till slutet av januari. Språkkursen och praktik och sommarjobb gick om intet då fallet blev en polissak.
Ett vittne som hade anlitats för att leda kursen berättade att ingen av de indiska studerandena kom till kurstillfället. Studerandena sade i sina vittnesmål att de på polisens och sin advokats inrådan hade brutit kontakten med de åtalade.
Samkommunen Söfuk är målsägande i fallet. Söfuks revisor och chefsekonom hördes i rätten om den ekonomiska skada som skolan led då allt för många studerande - bland dem då gruppen från Indien - antogs år 2009. SÖFUK söker ersättning för överskridningen av antagningskvoten. De indiska studerandena vill har ersättning för sina utlägg för flygbiljetter, visum, rekryteringsavgifter och utebliven inkomst under studietiden.
Dom i målet ges om en månad.