Det behöver inte alls vara så att det är ingenjörer eller utvecklingsavdelningar som är de bästa på att uppfinna nya produkter, tjänster eller processer. Det kan bli så invecklat då de jobbar.
Det säger uppfinnaren och professorn Kaj Mickos. I onsdags föreläste han för företagare och utbildare i Jakobstad.
Mickos brukar ordna så kallade innovationsrace där målet är att få fram så många innovationer som möjligt inom 72 timmar. En av hans mest lyckade grupper bestod av en fotbollstränare, en sångpedagog, en 13-åring och en fin dam.
- Det var en av våra mest produktiva grupper. Under en tv-inspelning löste den 13-årig flickan ett flera tusen år gammalt problem - hur ljus passar i ljustakar. Det gör de ju aldrig.
Flickan gjorde en produkt av silikon som gör att alla ljus passar i alla ljustakar, och när ljuset har brunnit ner kan man lätt plocka bort den.
Med rätt hjälp kan vem som helst bli uppfinnare
- Så det behöver inte vara de mest avancerade ingenjörerna som gör innovationer banbrytande, utan det kan vara nästan vem som helst med rätt hjälp
Det bästa är, enligt Mickos, om man kan blanda konstnärer med ingenjörer, ekonomer och arbetare.
Mickos bor i Sverige men kommer ursprungligen från Finland. Han har själv ett trettiotal patent och har uppfunnit allt möjligt - en pump för bröstmjölk till skruvförpackningar.
82-åring vann pris med sin innovation
Mickos hjälpte också 82-åriga Elisabeth att uppfinna nånting riktigt bra.
- Elisabeth, som har finlandssvensk bakgrund, var 82-år gammal och kom till mig och ville ha ett fordon som hon kunde ta sig hem från affären med. Jag sa att hon kanske behövde en rullator och hon blev väldigt förnärmad.
Hon bodde i Paris och ville ha något ungdomligare som man kunde fälla ihop.
Mickos skickade Elisabeth till en designer, en konstruktör och till patentverket. Och resultatet blev en Shoppinette. Det är en shopping-sparkcykel som är hopfällbar.
- Hon åkte till Frankrike och deltog i Frankrikes största uppfinnartävling, och där vann hon första priset för stadsfordon.
Dessutom fick hon ett uppfinnarstipendium av Stockholms stad.
Så kreativitet behövs i alla sammanhang, inte bara hos konstnärer eller inredare.
- Finland lägger massa pengar på forskning och utveckling, men får ut rätt lite resultat. I stället borde man få en bredd där alla deltar i uppfinnandet, för allt kan bli lite bättre, och det är bara att börja någonstans.
- Den som vill uppfinna något ska börja med att leta problem. Annars blir det bara som att hitta på en medicin och sedan se om den passar på någon sjukdom.
Det viktiga är alltså att ha ett så kallat bra problem och så hitta en lösning på det.