Det rådde delade åsikter på det vindkraftsseminarium som ordnades av Österbottens förbund i går.
Många tyckte att arbetet med att ta fram en landskapsplan för vindkraft tar alldeles för länge.
En del anser också att vindkraft är en föråldrad energiform.
En av dem är Bernhard Utter, fullmäktigeledamot för SFP i Kristinestad.
- Tyskarna vi har där i Kristinestad tycker att vi är föråldrade som börjar på med vindkraft. Jag själv tycker att vi borde satsa på solenergi i stället.
De som är för vindkraften var inte bara glada på seminariet då företaget Rambol presenterade en utredning om förnybar energi i Österbotten och Österbottens förbund presenterade förslaget till etapplandskapsplanen. De var rörande eniga om att planeringen går i alltför långsam takt.
Tomas Långgård, vice ordförande för Österbottens producentförbunds styrelse och markägare i Malax, är rädd att andra landskap ska gå förbi Österbotten då det gäller vindkraft.
- Vindkraftsbolag kommer inte att vilja fortsätta investera i Österbotten om andra landskap hinner bli klara med landskapsplanen innan oss.
Det handlar om 500-600 vindkraftverk för att uppnå visionen. Innan 2030 hoppas man att den största energiformen i Österbotten är vindkraft. En tredjedel av all vindkraft som planeras i Finland ska finnas i Österbotten. Men det är en lång bit att gå innan det första spadtaget i marken kan tas.
- Först ska det här förslaget ligga för påseende i februari och mars, sedan ska landskapsfullmäktige godkänna det innan det kan gå till miljöministeriet i slutet av året. Tidigaste 2014 har vi en godkänd plan men då går det inte att börja bygga genast utan en hel del delgeneralplaner måste göras upp på kommunnivå, säger planeringsingenjör Jan Wikström på Österbottens förbund.
Det förslag till etapplandskapsplan som presenterades på seminariet innehöll ändringar som kommit in från bland annat kommunerna. Bland annat hade vindkraftsområdet i det omtvistade Sidlandet i Malax blivit mindre till sin utsträckning.