Om ungdomarna i Vasaregionen fick bestämma skulle de bland annat ta tag i problemet med marginaliserade ungdomar. På fredag presenterade ungdomarnas medborgarråd sitt uttalande efter tredagars arbete.
- Många av de här ungdomarna lyssnar man inte på och de har ingen. Det tycker jag politikerna borde uppmärksamma och de gör de också. Men det borde inte bara vara prat utan man borde också göra något, för det här är oroväckande, säger Calle Koskela, ordförande för ungdomarnas medborgarråd.
"Beslutsfattarna lyssnar inte på ungdomarna"
Amina Elezovic representade Malax i medborgarrådet. Hon tycker sammanträdandet var en bra början, men hon efterlyser mera samarbete mellan regionens beslutsfatter och ungdomarna.
- Som ung känner man att beslutsfattarna inte lyssnar på ungdomar. Det borde vara lättare att ta kontakt med beslutsfattarna. De kunde vara vänligare mot ungdomar för nu är man ju rädd för dem.
I medborgarrådet deltog drygt tjugo ungdomar från Vasa, Korsholm, Vörå, Malax och Korsnäs, Lillkyro, Storkyro och Laihela. De fick träffa åtta expertvittnen och diskutera regionens framtid i både mindre grupper och med hela rådet. Tillsammans har de utarbetat en vision om De lyckligas Vasaregion.
Och på fredag fick beslutsfattare från regionen höra ungdornas idéer.
- Det mesta har jag tagit del av tidigare, men det var snarare en bekräftelse av vad de unga tror på, säger Mikko Ollikainen, tf kommundirektör i Malax.
Han tar ungdomarnas oro för de ungas välmående på allvar.
- Det har nog talats om det tidigare men då unga säger det själv så tycker jag att det styrker behovet.
Ungdomarna efterlyser nanoteknik i regionen
Det mest intressanta i uttalandet var enligt Ollikainen att ungdomarna efterlyser nanoteknik i regionen.
- Det som var nytt i ungdomarnas uttalade var det att de vill utveckla regionen med forskning inom nanoteknik.
Ollikainen saknade visioner för den virtuella regionen och ideér om förnyelsebara energiformer. Han hoppades också att ungdomarna kunde ha gett förslag på hur man kunde utveckla regionen snabbare och mera effektivt.
- Lite konkretare saker saknade jag, men samtidigt förstår jag att ungdomarna fick göra kompromisser eftersom de kommer från flera olika kommuner. Jag är säker på att de här skrivningarna har föregått en ganska lång och livlig diskussion.
Kommunreformen väckte debatt
Mest debatt väckte kommunreformen och samarbete mellan Vasa och Umeå.
- Men det gick lugnt till sist och slutligen. Det var egentligen lite åsiktsskillnader, men kanske lite nyansskillnader, säger Koskela.
I medborgarrådets uttalande finns elva punkter och där finns också annat som ungdomarna vill förmedla till beslutsfattarna.
- Det här med tvåspråkighet är en rikedom och bra för regionens image. Dessutom vill vi utveckla samarbetet med Umeåregionen, säger Koskela.
- Det här med olika språk och kulturer är viktigt. Det finns ju faktiskt många olika kulturer och invandrare i regionen. Jag är själv invandrare. Men egentligen är allt viktigt för vi tog ju upp de saker som vi tycker är viktiga, säger Elezovic.