I Kronoby har vårdsamarbetet med Karleby lett till en mycket bättre läkarsituation. Däremot saknas den flexibilitet som man är van vid i mindre enheter och så gott som all information till personalen går på finska.
Det säger Berit Haga (SFP) i social- och hälsonämndens svenska sektion. Sektionen vill nu göra en utredning över hur samarbetet har fungerat.
Förvaltningsspråket är finska, och jag vet att de har varit mycket missnöje med det. En egen översättare för vården finns på önskelistan och det återstår att se om den tjänsten inrättas.
Berit Haga
- Det har blivit lättare att få läkartid och vi har haft full besättning. Dessutom svenskspråkiga läkare och samma läkare i flera år, det har varit jättebra, säger Haga.
Flera enkäter har också visat att invånarna är nöjda med läkarverksamheten. Personalen har däremot klagat på att den information de får från Karleby så gott som alltid är finsk.
- Förvaltningsspråket är finska, och jag vet att de har varit mycket missnöje med det. En egen översättare för vården finns på önskelistan och det återstår att se om den tjänsten inrättas.
Den flexibilitet som Kronobyborna varit vana med inom vården finns inte heller längre.
- Byråkratin är stark, och det har blivit mer regler och kriterier. Vi är ju vana vid att man gör det som ska göras, till exempel inom åldringsvården. Nu får man inte göra si och inte göra så.
Den aktuella utredningen ska vara klar i november och den ska ligga som grund då man utvecklar vårdsamarbetet mellan Kronoby och Karleby.
Haga hoppas att Kronoby skulle få en lokal chef som kunde föra Kronobys talan i Karleby. Hon hoppas också att vården så småningom får en egen översättare i Karleby.