Familjen Lillas i Nykarleby hade maximal otur när man borrade för bergvärme hos grannen två hus från deras. Borrandet orsakade nämligen översvämning hos Lillas och man fick 20-25 centimeter med gyttjigt vatten i hela källaren.
Under tomterna finns rikligt med vatten och ett mindre underjordiskt hav. Lillas har en gammal brunn i sin källare, som tydligen går ihop med en stor vattenåder under huset. Tryckluften som användes vid borrningen gjorde att vattnet steg i Lillas källare.
- Det är ännu svårt att uppskatta hur stora skadorna är, men vi hoppas att bergvärmeföretagets försäkring ersätter dem, säger Ove Lillas.
Lillas berättar att bergvärmeborrföretaget varit mycket tillmötesgående. Företaget har aldrig varit med om något liknande tidigare.
- Fastän vi har borrat närmare tusen gånger har det här aldrig hänt, säger Mathias Flink på Drilltec.
Enligt Flink gjordes allt enligt föreskrifterna och det var otur som gjorde att källaren översvämmades.
- När vi sedan analyserade vad som hade hänt och vad vi kunde ha gjort annorlunda kom vi fram till att det var så oförutsägbart att det inte finns något vi kunde ha gjort på annat sätt, säger han
Vi har inte lyckats nå byggnadsinspektören i Nykarleby för en kommentar. I grannkommunen Jakobstad säger byggnadsinspektör Rolf Nilsson att han aldrig hört om något liknande fall.
- Jag känner inte till något om det här exceptionella fallet i Nykarleby, men av erfarenhet vet jag att om allt görs på rätt sätt ska det inte vara någon risk för att någons källare ska översvämmas, säger han.
Nilsson tycker att tillståndsförfarandet är tillräckligt när personer anhåller om åtgärdstillstånd för att borra för bergvärme.
- I det beskriver man hur och var man tänkt borra -då vet grannarna om att det borras, förklarar han.
Ove Lillas tror inte heller att den stora mängden nederbörd som vi har haft i höst bidragit till översvämningen.
- Eftersom vi alltid har vatten i vår brunn så tror jag inte att det haft någon betydelse.