Kommunsammanslagningar har varit på tapeten nu i flera års tid, och med kommunvalet i antågande är frågan igen aktuell. Vad skulle det innebära för maktfördelningen mellan partierna om man kraftigt skär ner i antalet kommuner?
Idag finns det dryga 30 svensk- eller tvåspråkiga kommuner i Finland (Åland undantaget*). Hur skulle det se ut om de var bara fem stycken? Vi har en del av svaret! Klicka på storkommunerna så får du fram deras respektive information (Österbotten är nu förvalt).
De mera genomgripande förslagen för Svenskfinlands del har hittills varit ganska få. För ungefär ett år sedan föreslog t.ex. emeritusprofessor och f.d. Kulturfondsdirektör Krister Ståhlberg en modell med tre stora kommuner i Svenskfinland – en svenskösterbottnisk storkommun, en i sydväst bestående av Åboland plus delar av Västnyland och en tredje kustkommun i Östnyland. Därtill tänkte han sig särlösningar för regionerna kring Åbo och Helsingfors.
Till de många frågetecknen hör frågan om de politiska styrkeförhållandena i eventuella storkommuner, en faktor som utan tvekan påverkar viljan (eller oviljan) att tänka i nya banor.
Hur skulle då maktfördelningen se ut om de finlandssvenska kusttrakterna organiserades om i ett fåtal storkommuner? Yle Nyheter har gjort en kort sammanställning över en hypotetisk femkommunsmodell – Österbotten, Åboland, Västnyland, Huvudstadsregionen och Östnyland.
Sammanställningen baserar sig på det stöd partierna hade i kommunvalet 2008, förutsatt att antalet ledamöter skulle sammanslås till den nya storkommunen. Valet av ledamöterna sker i denna sammanställning på samma sätt som om de tidigare kommunerna skulle fortsätta att hålla sina egna val av fullmäktigeledamöter, som tillsammans bildar den nya storkommunens fullmäktige. Exempel: Grankulla håller val av sina ledamöter, Helsingfors av sina osv. De bildar sedan storkommunen Huvudstadsregionen.
Källor
Svenska Yles Maktbasen innehåller information om kommunfullmäktigeledamöter, kommuner och företag. Utgående från denna öppna data samlade vi ihop siffrorna som behövdes för att illustrera hur storkommunerna potentiellt kunde se ut. Datan publiceras som Creative Commons CC BY-SA 3.0. Datan får användas fritt. Svenska Yle Maktbasen bör nämnas då datan använts, och datan bör delas vidare enligt samma villkor.
* Åland höll kommunalval år 2011