I dag börjar valsatsningen Väljaren i fokus, där varje riksdagsparti i tur och ordning får en egen dag på Yle. Var finns styrkorna och svagheterna? Var ta nya väljare? Statsvetaren Åsa von Schoultz bedömer partierna i tur och ordning i fem punkter.
1. Partiets styrkor
SDP är ett parti med grundmurat förtroendekapital och popularitet i den finländska väljarkåren. Traditionellt har man haft hög trovärdighet och uppfattats som sakkunnigt i frågor som rör välfärden och arbetslöshet; två frågor som betyder mycket för många och som kan få stor betydelse i valkampanjen. Inför riksdagsvalet 2015 får alla riksdagspartier varsin dag på Yle. Också partierna utanför riksdagen har en egen gemensam dag. På Svenska Yle går partidagarna under namnet Väljaren i fokus. På webben publiceras under varje dag bland annat en analys av statsvetaren Åsa von Schoultz, ett frågebatteri gjort av studerande, en recension av partiernas webbplatser gjord av grafikern Kasper Strömman och en statistisk sammanfattning av den typiska kandidaten i respektive parti. På eftermiddagen deltar partiordförandena i en chatt i realtid med publiken på Svenska.yle.fi. Undantaget är Antti Rinne, SDP, som inte hade möjlighet att ställa upp. Partiernas egna dagar:Faktaruta: Väljaren i fokus
2. Partiets svagheter
Precis som många andra socialdemokratiska partier runt om i Europa lider SDP av ett långsiktigt identitetsproblem. Man har haft svårt att finna sin roll i en förändrad värld och att anpassa sig till det faktum att den traditionella rollen som försvarare av arbetarklassens intressen inte längre räcker till för att vara ett stort eller ens medelstort parti. Partiet har haft svårt att locka nya väljargrupper utan att de klassiska stödtrupperna känner sig övergivna.
Situationen blir inte enklare av att man i ekonomiskt dåliga tider sitter på finansministerposten i en impopulär regering. En gammal sanning är att det kostar att regera och att priset tenderar att bli extra högt under lågkonjunktur.
3. Partiets traditionella stödtrupper
De traditionella stödtrupperna är relativt åldersstigna och finns framför allt i arbetarklassen. Män röstar i större utsträckning än kvinnor på SDP och man har sina starkaste fästen i mellanstora städer med tradition av att vara starka industrifästen. Störst problem har man att locka unga väljare och väljare i storstäderna.
4. Var ta nya röster/var finns de potentiella nya väljarna
Enligt valundersökningen 2011 borde SDP främst fiska i Sannfinländarnas, Vänsterförbundets och De Grönas vatten efter nya väljare. Bland dem som röstade på dessa partier var det många som hade SDP som sitt andrahandsalternativ.
5. Hur går det i valet
Skall vi tro opinionsmätningarna går SDP mot ett historiskt dåligt riksdagsval för andra gången i rad. 2011 fick partiet 19,1 procent av väljarnas röster, vilket var det sämsta resultat under hela efterkrigstiden. Nu ser det alltså ut att bli ännu lägre. I kölvattnet av Centerns medvind står den intressanta kampen om positionen som Finlands näst största som utkämpas mellan SDP, Samlingspartiet och Sannfinländarna och den har man trots allt goda chanser att ta hem.
Plock ur SDP:s valprogram
- Partiet vill balansera ekonomin med 4 miljarder euro under valperioden.
- Redan under början av valperioden ska man gå in för nedskärningar för 2 miljarder och skattehöjningar för en miljard.
- SDP efterlyser också mera offentliga investeringar för att få fart på ekonomin.
- En lag borde stiftas om anhörigvården och garantipensionen ska höjas.
- Den nuvarande säkerhetspolitiska linjen är enligt partiet bra
Läs också:
Ekonomstuderande i Åbo: Fem frågor till SDP
Jukka är den typiske socialdemokraten
Kasper Strömman: "SDP säljer frasiga vindbyxor"