![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_900,c_crop,x_0,y_113/w_360/v1410162005/14-svyle-189589540d5bf6f4114.jpg)
Umeå kommun fortsätter bevilja dispens för de finländska turistbussarna som har för dålig avgasrening. Det underlättar för oss under högsäsong, säger Kenneth Svanbäck på Ingves & Svanbäck AB.
Det fanns inget politiskt beslut om att de nedsmutsande turistbussarna från Finland inte längre skulle kunna besöka Umeå centrum från och med årsskiftet 2014/2015. Det handlade i stället om tjänstemännens ändrade praxis.
Nu har tjänstemännen ändrat åsikt och kommer att bevilja dispenser året ut. Wasaline har dock redan drabbats ekonomiskt.
Till exempel har man tio färre bussar bokade under mars, bara 18 mot fjolårets 28. Men vd Peter Ståhlberg väljer att se framåt.
- Det var ju synd att det blev så här, förstås. Men det är bra att det har rättats till. Det var olyckligt att informationen inte kom. Men om man skulle koncentrera sig för mycket på att titta bakåt så skulle man inte hinna titta framåt, säger Ståhlberg.
Drabbade Wasaline
Det var först i mitten av februari som det kom fram att bussar med sämre avgasrening inte längre skulle beviljas dispens för trafik i Umeå centrum, vilket hade varit möjligt under 2014.
Enligt Wasaline skulle det på årsbasis innebära en märkbar minskning av antalet passagerare och försämrad ekonomi, särskilt under högsäsongen.
Då kör bussbolagen alla fordon i trafik - inte enbart fordonen med bäst avgasrening.
Nu har situationen ändrats. Umeå kommuns tjänstemän kommer fortsättningsvis att bevilja dispens till bussbolag som åker över med äldre fordon.
Positivt, säger Kenneth Svanbäck, vd för Ingves & Svanbäck AB.
- Under högsäsongen underlättar det även för oss och vår trafik, säger han.
Inga dispenser nästa år
Från första januari 2016 är det däremot definitivt stopp på dispenserna. Därefter måste de finska turistbussarna ha bättre avgasrening.
Alternativt måste de kunna bevisa att de redan har beställt renare fordon eller renare teknik till sina befintliga fordon.
- Egentligen är det en jättebra sak. Det handlar om miljöfrågor och att också sätta lite press på oss busstrafikanter, att vi ska ha utrustningen i skick, säger Kenneth Svanbäck.
Samtidigt finns det anledning för Umeå kommun att vara självkritisk till hur hela frågan har skötts.
- Vi har uppfattat att det var otydligt att det var begränsat enbart till fjolåret och därför ger vi nu möjligheter att ge dispens även för år 2015, säger socialdemokraten Lena Karlsson Engman, ordförande för tekniska nämnden i Umeå.
Tuffare krav för varje år
Det var i mars 2013 som fullmäktige i Umeå godkände förslaget om att införa en miljözon i centrala Umeå från första april år 2014.
Tunga fordon med miljöklassen Euro tre fick trafikera i zonen året ut, men därefter är det minst Euro fyra-klass som gäller för fordonen.
Euro fyra kommer också att fasas ut i Umeå. Den klassen är endast godkänd till utgången av år 2016. Därefter är det Euro fem eller Euro sex som gäller. Vid utgången av år 2020 får Umeås miljözon enbart trafikeras med Euro sex-fordon.
Av de 17 turistbussar som Ingves & Svanbäck trafikerar med har 14 den godkända klassen, alltså Euro fyra eller högre.