![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1443,h_812,c_crop,x_157,y_138/w_360/v1426683251/14-svyle-21841055096eeb99cec.jpg)
Av Finlands flyktingkvot på 750 personer kommer minst 100 att placeras i Österbotten i år. Sex kommuner har redan sagt ja till nya kvotflyktingar.
Ikväll besluter Malax och Kronoby om mottagande. I Kronoby höjde kommunstyrelsen antalet som kan tas emot till 20 det här året, och majoriteten i fullmäktige väntas säga ja.
- Vi ska absolut ta emot flyktingar, vi har ett ansvar att ta hand om varandra, säger Mikaela Dahlbacka (SDP) i Kronobyfullmäktige.
Anne-Mie Ranta (SFP) är inne på samma linje.
- Jag tycker på sätt och vis det är vår skyldighet att hjälpa människor på det här sättet. Och hittills har integrationen fungerat väldigt bra. De har klarat sig bra, fått jobb och så vidare, så jag är väldigt nöjd på det sättet.
Ranta tycker att en eller två familjer är en lämplig mängd för Kronoby. Då hinner man också ta hand om alla på ett bra sätt, enligt henne.
Städjobb
Hälften av de vuxna kvotflyktingar som kommit till Kronoby sedan 2010 har jobb i dag. Främst inom industri, vård och städbranschen.
Doot Doot från Burma har två jobb som städare. Dels på ISS, dels hos Marita Hägg som driver ett företag inom hemservice.
- Jobbet är jättebra, säger Doot samtidigt som hon säger att hemma vill man inte städa efter att ha arbetat hela dagen med det.
-De tar sitt jobb på allvar, och gör ett väldigt bra jobb. De vill jobba, vill inte sitta hemma. Jag tycker att de som vill jobba borde få arbete. Underbara människor, säger Hägg.
Numera har Hägg också anställt Doots make Guong Dum.
Sätt att få fler invånare?
Kronoby har tagit emot drygt 30 kvotflyktingar på fem år. De har kommit från Burma, Afghanistan och Syrien. Alla vuxna studerar eller jobbar. Nio av dem studerar språk eller går yrkesutbildning, och sju av dem har avlönat jobb.
- Vi ska ta emot flyktingar, vi har ju sagt att vi behöver få mer invånare i kommunen. Då är flyktingmottagning nästan enda sättet, tycker fullmäktigeordförande Hans-Erik Lindgren (SFP).
Då kommunstyrelsen godkände flyktingmottagningen la politikerna till en kläm om att Terjärv ska prioriteras som placeringsort för nya flyktingar. Tidigare har alla placerats i Kronoby kommundel. Orsaken är att det därifrån är nära till språkundervisningen vid Kvarnen folkhögskola och bussförbindelser både till Jakobstad och Karleby.
- Men nu har vi inga lediga bostäder i Kronoby kommundel, säger Lindgren.
Närpes och Korsholm funderar
Åtminstone Vasa, Karleby, Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo tar emot nya kvotflyktingar i år. Förutom Malax och Kronoby ska också Närpes och Korsholm ta beslut om mottagande ännu i vår. Båda sistnämnda kommunerna tog emot kvotflyktingar ifjol.
Karleby tar emot 30 personer vartannat år. En grupp från Sudan har redan anlänt i år. Vasa räknar med 20 kvotflyktingar i år.
Jakobstadsregionens fem kommuner (inkl. Kronoby) är bland de flitigaste regionerna i fråga om flyktingmottagning. Regionen tar emot 50 personer varje år.
Kristinestad, Vörå och Korsnäs tar inte emot några kvotflyktingar i år. Korsnäs tog senast emot kvotflyktingar 2009. I Kristinestad finns Röda Korsets flyktingmottagning, så staden anser att de inte kan ta kvotflyktingar utöver de utlänningar som bosätter sig i staden via Röda Korsets central.
Vörå tog emot 27 kvotflyktingar och fem personer via familjeåterförening i fjol.