![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_937,h_528,c_crop,x_1,y_0/w_360/v1426238734/14-svyle-2176095502acda8ce18.jpg)
På lördag gör Ulla-Maj Wideroos sin sista dag som riksdagsledamot för SFP. Under tjugo år i riksdagen har hon sett politiken bli råare. Hon har fått bära hundhuvud för regeringsbeslut, men också firat några små segrar efter förhandlingar i korridorerna.
Nu är det dags att tacka för sig. Lite vemodigt. Men samtidigt skönt, säger hon.
- Vi har haft fullt upp med massor av omröstningar så jag har knappt hunnit känna efter hur det känns. Men jag är ganska lättad. Samtidigt som det är vemodigt att ta adjö av många vänner och människor som man inte kommer att kunna hålla kontakt med. Man säger att man ska göra det, men det blir ändå inte av.
Det är svårt att summera en tjugo år lång period i riksdagen.
Politiken har blivit råare.När egoismen växer i samhället märks det också i politiken och det är obehagligt.
Nåbar hela tiden
- Det är så mycket som har ändrat sedan 1995. Då hade vi en liten apparat i fickan, som plingade när någon ringde oss och vi gick till en liten telefonkiosk i riksdagen för att prata. Nu är vi nåbara hela tiden.
- Politiken har blivit råare. Jag upplever att det pratades mera sakfrågor tidigare, nu är politiken mer personifierad. När egoismen växer i samhället märks det också i politiken och det är obehagligt.
Ett av de värsta ögonblicken upplevde Wideroos då hon under sin period som andra finansminister röstade emot pengar till en elektrifiering av Vasabanan.
- Det var jättejobbigt. Jag var förstås tvungen att rösta emot eftersom regeringen inte gått med på att ge pengarna. Och sedan föll det på en röst den gången.
Jag hann inte ut ur plenisalen förrän första journalisten ringde och hade syndabocken klar. Det gjorde ganska ont. Men vi kom ju tillbaka och fixade elektrifieringen av banan i samarbete med kommunerna senare.
Statsministern avgick
Ett annat tungt ögonblick var då Wideroos som andra finansminister såg statsminister Anneli Jäätteenmäki lämna in sin avskedsansökan.
- Jag var i Korsholm på Rotaryklubbens möte och skulle hålla ett festtal. Då plingade det till i telefonen och jag fick meddelande om att hon ska avgå. Man kunde ha hört en knappnål falla på den heltäckande mattan i riksdagens plenisal den stunden hon avgav sin förklaring. Det var en tuff och obehaglig klappjakt på henne då. Jag menar inte att hon gjorde allting rätt, men man ska visa mer hänsyn mot en medmänniska. Det var rått spel.
Några stora segrar tycker hon inte att hon varit med om, men några små nu och då. Och mycket av förhandlingarna sköts i korridorerna.
Den senaste regeringen har inte varit något modellexempel på hur man ska göra. Valresultatet var svårt. Då det är svårt från början går det inte att lyckas med stora reformer heller.
Pengar till Kvarkentrafiken
- Det handlar mycket om att skapa kontakter och nätverk. En seger var de första eurorna vi fick för Kvarkentrafiken. Inga stora pengar, men det var ett principiellt viktigt beslut eftersom trafiken inte hade kunnat fortsätta utan dem. De kom inte till genom officiella förhandlingar, utan i hörnen.
Sfp har suttit med i de flesta regeringar sedan 1930-talet. Den senaste regeringen har haft en hel del problem med att hålla ihop. Sex partier blev fyra då Vänsterförbundet och De gröna lämnade regeringen. Nu senast blev den stora vårdreformen en flopp.
- Den senaste regeringen har inte varit något modellexempel på hur man ska göra. Valresultatet var svårt. Jag var själv med när vi förhandlade de tretton dagarna. Endel gick hem och vi fick början om från början igen. Då det är svårt från början går det inte att lyckas med stora reformer heller.
- Visst har vi stiftat en hel del lagar, men de syns och hörs inte.
Känslosamt om skolsvenskan
Att riksdagen röstade för fortsatt obligatorisk skolsvenska var ändå ett av de större besluten.
- Det har varit så länge på agendan och nu kom vi äntligen till ett beslut där alla var tvungna att visa var de står. Jag var själv överraskad över hur känslosamt det var när man satt där och skulle trycka på knappen och funderade hur det kommer att gå. Det var befriande.
Nu säger Ulla-Maj Wideroos adjö till partipolitiken. Hon fortsätter som ordförande för Österbottens förbunds styrelse sin två-årsperiod ut. Efter det är allting öppet.
- Det blir inga lokala uppdrag och ingen partipoltik. Men jag är ordförande för Finlands MS-förbund och ska se om det finns något intressant inom det nordiska samarbetet att syssla med.
Fritiden ska ägnas åt de närmaste.
- Mannen i mitt liv, barnbarnen och hunden, i den ordningen.
Se också:
Video-inslag från en av Wideroos sista arbetsdagar