Österbotten uppvisar högst bnp-utveckling av landskapen i Finland. Det förvånar inte Ekeris vd Mikael Eklund. Det är dags för beslutsfattarna att inse hur viktig Österbotten är för Finland, säger Eklund.
Statistik som YLE tagit fram visar att Österbotten toppar bnp-utvecklingen i landet. Räknat per invånare har bruttonationalprodukten per ivånare ökat i Österbotten med 24,4 procent från år 2000 till 2012. Det ska jämföras med landets medeltal som är 14,4 procent. Sämst har utvecklingen varit i Kymmenedalen där bnp öka med endast 0,3 procent.
Lägg till att Österbotten har den lägsta arbetslösheten i landet, undantaget Åland, och landskapet ligger bra till i en landsjämförelse.
- Det finns många företag i landskapet som har en större exportandel än Ekeri, säger Eklund.
Förklaringen till den goda utvecklingen i Österbotten sägs vara den mångsidiga exportindustrin och energiklustret i Vasa. Eklund håller med. Historiskt hittar Eklund också förklaringar i kontakterna till Sverige, och lantbrukare som sadlat om till företagare när jordbruken blivit för små.
Statistik hjälper inte
Dagsläget är ändå bekymmersamt. Vi blir inte hjälpta av konjunkturen, inte av valutan, och inte av de politiska besluten, slår Eklund fast. Tvärtom har företagen rentav fått uppleva lite mera byråkrati och pålagor än tidigare.
Det behövs mindre av den varan, säger Eklund. Men det är ändå inte frågor av avgörande betydelse. Betydligt viktigare är att staten kan fatta beslut om nödvändiga investeringar i infrastruktur.
- Riksåttan och Karleby-Jakobstads flygplats är livsavgörande för exportindustrin.
Eklund förklarar det med att många av Ekeris kunder anländer med flyg, många av släpen körs ner till Åbo för vidare export.
Hur öka konkurrenskraften?
Jag hoppas nästa regering vågar ta mera statsmannabeslut och mindre politiska beslut. Lite mera hjälp på vägen behöver vi från granitborgenSänkta löner tror Eklund inte på. Inte fast Anders Borg och Juhana Vartiainen i sin rapport pekat på att Finland tappat i konkurrenskraft gentemot Sverige och Tyskland.
- Sänkt lön är inte den stora lösningen. Jag är inte missnöjd med vad vi får ut av vår personal i dag, säger Eklund.
Men varför ska det vara heligt att gå i pension vid 65-års ålder, frågar sig Eklund. Vi lever längre och är friskare så varför inte jobba något år till, föreslår Eklund.
- Invandringen har också varit på tal och Eklund ser inga problem med att den kunde öka.
Ny regering på kommande
Så hur mycket påverkar då besluten i regering och riksdag företaget Ekeris konkurrenskraft? Egetligen inte så mycket. 80 procent av konkurrenskraften beror på beslut som fattas i företaget, resten ansvarar politikerna för, uppskattar Eklund. Men om redan enfemtedel av konkurrenskraften beror på politiska beslut är det förstås mycket och ger företagen rätt att ställa krav och förhoppningar på den nya regeringen.
- Jag hoppas nästa regering vågar ta mera statsmannabeslut och mindre politiska beslut. Lite mera hjälp på vägen behöver vi från granitborgen, säger Eklund.