![](http://images.cdn.yle.fi/image/upload/fl_keep_iptc/w_1600/w_1600,h_899,c_crop,x_0,y_82/w_360/v1426070573/14-svyle-21720855001ba22aefa.jpg)
Alholmens såg investerade stort i Jakobstad och kör för fullt även om det är sämre tider. Strategin har lagts om och permitteringar hör till historien.
Sammanlagt investerade UPM Kymmene sex miljoner euro i Alholmens såg i fjol. Det tryggar jobben för 100 personer, 60 egna anställda och 40 köptjänster.
Inom några år ska produktionen öka med 20-25 procent.
Det känns bra, säger Mika Vähäkangas. Han sköter den nya ströläggningsmaskinen och har koll på en lång linje via tv-monitorer. Också paketeringsmaskinen har förnyats.
- Det känns bra att få jobba i varma utrymmen och produktionstakten har blivit lugnare, säger Vähäkangas. Det var också ett av skälen till investeringen, att arbetsförhållandena blev bättre och tryggare. Man fick bort de tunga fysiska momenten.
Slut på permitteringar
Tidigare var sågen den första att permittera vid en lågkonjunktur. Nu har vi lagt om strategin, säger direktör Mika Åby. Härefter kör sågen för fullt också i sämre tider.
- Försäljarna får hitta nya marknader och sälja till bästa möjliga pris.
Det är bättre för helheten att sågen går för fullt, säger Åby. Det hänger samman med att sågen är integrerad med UPM Kymmene och levererar flis och spån till cellulosafabriken.
Hamnen bekymrar direktörer
Varje dag anländer cirka 50 billass eller järnvägsvagnar med stockar till sågen. På ett år kommer det ut 250 000 kubikmeter sågade varor som till största delen går på export.
Med Jakobstads hamn invid sågen kunde man tro att allt fungerar på bästa sätt, men så visar det sig inte vara fallet.
- Hamnen borde försöka sälja sina tjänster också till andra industrier och inte enbart förlita sig på UPM Kymmene, säger Åby.
Samma tongångar hörs av cellulosafabrikens direktör Veikko Petäjistö. Hamnen borde vara aktivare och satsa också på annat än cellulosa och virke. Potential finns, säger direktörerna Åby och Petäjistö.
Deras bekymmer bottnar i den glesa fartygstrafiken till Jakobstads hamn. Hamnen behöver större volym, säger Åby och Petäjistö. Det skulle ge fler fartygsbesök och fler destinationer för exportindustrin.
Mika Åby säger att det fanns år när sågen exporterade tre gånger mer över Jakobstads hamn, men mängderna har gått ner i brist på fartygstrafik. I dag tvingas man frakta sågvaror till andra hamnar för att nå ut till kunderna.